Scroll Top

Wasmachine reparatie

Wasmachine reparatie

Heeft uw wasmachine een probleem of storing, of is uw wasmachine kapot/defect? Dat probeert u natuurlijk eerst zelf op te lossen.

De wasmachine is kapot, geeft een storing of foutmelding, de machine werkt niet meer of reageert niet meer. Net als er een berg was ligt te wachten. De machine gaat niet meer aan, hij maakt rare geluiden bij het wassen, loopt z’n programma niet af of er is bijvoorbeeld een lekkage.

Het repareren van de wasmachine is bij sommige storingen heel gemakkelijk, maar voor andere problemen is een witgoedmonteur nodig, of kunt u het apparaat beter vervangen.

Op deze pagina geven we tips over hoe u snel zelf een eerste diagnose kunt stellen. Bent u handig? Wellicht kunt u de storing dan zelf verhelpen.
Raadpleeg wel altijd eerst de gebruikershandleiding en website van de fabrikant voordat u zelf aan de slag gaat en neem de veiligheidsvoorschriften in acht!

Wasmachine reparatie. Wasmachine problemen, kapot, stuk, defect of storing?

DE WASMACHINE IS KAPOT/DEFECT, WAT NU?

Als uw wasmachine stuk is of een storing geeft en u heeft nog garantie, neem dan contact op met de fabrikant en overleg wat de beste en snelste oplossing is. Is de garantie van de machine verstreken? Dan kunt u zelf aan de slag met de reparatie van de wasmachine, of een wasmachine monteur inschakelen.

WASMACHINE MONTEUR INSCHAKELEN OF ZELF REPAREREN?

Controleer voordat u met de reparatie van uw wasmachine begint (of laat repareren door een monteur) of er nog garantie op het apparaat zit. Is dit het geval, neem dan altijd eerst contact op met de fabrikant, service center of verkooppunt.

WASMACHINE PROBLEMEN ZELF OPLOSSEN

Bent u handig? De wasmachine zelf repareren is meestal het goedkoopst. Op internet vindt u diverse doe-het-zelf video’s en instructies om u snel op weg te helpen bij het herstellen van veelvoorkomende storingen. Eventuele benodigde onderdelen zijn overal op internet te koop.

U hoeft geen top-klusser of gedreven doe-het-zelver te zijn om toch zelf uw wasmachine te repareren. Een beetje inzicht in electronica en techniek is voldoende. Ga wel altijd voorzichtig te werk en volg de veiligheidsinstructies van de fabrikant (zie hiervoor de gebruikershandleiding van uw wasmachine).

WASMACHINE LATEN MAKEN DOOR EEN MONTEUR

Komt u er toch niet zelf uit, of durft u het niet aan om de wasmachine zelf te repareren? Schakel dan een wasmachine monteur of witgoedmonteur in. Let op: de wasmachine laten maken door een wasmachine- of witgoedmonteur in te schakelen, is meestal de duurste optie. Kijk dus eerst goed na of u nog garantie heeft.

DIAGNOSE STELLEN

Voordat u aan de slag kunt met de reparatie van de wasmachine, moet er eerst een diagnose worden gesteld. Zoals in het begin gezegd, sommige storingen kunt u gemakkelijk zelf verhelpen, maar voor andere problemen – bijvoorbeeld een defecte motor -heeft u wellicht toch een monteur nodig.

  • Controleer voordat u aan de slag gaat of de stekker wel in het stopcontact zit.
  • Controleer of er spanning op het stopcontact staat, bijvoorbeeld door even een ander apparaat aan te sluiten.
  • Controleer of er watertoevoer is – is de kraan open? – en of de wasmachinedeur goed dicht zit.

WASMACHINE GEEFT FOUTMELDING (BIJV. EH0, EHO, EHE, E50)

Wasmachines geven vaak met een foutcode aan wat de oorzaak van de storing is. Dit nummer kunt u terugvinden in de gebruiksaanwijzing. Heeft u de handleiding niet paraat? Dan kunt u deze meestal downloaden op de website van de fabrikant. Modernere wasmachines bieden soms ook hulp via een app. Op de website van de fabrikant zijn vaak ook nog andere hulpmiddelen te vinden. Bijvoorbeeld een online probleemoplosser of ‘veelgestelde vragen’ sectie met informatie.

Maar ook als uw wasmachine geen melding geeft is de oorzaak van de storing vast te stellen. De meeste problemen ontstaan door een defecte printplaat, koolborstels (motor), de deurvergrendeling, de lagers, de rubbermanchet/rubberring, trommelophanging of pomp(motor). Bij oudere apparaten zijn de lagers en de motor vaak het probleem.

DE PRINTPLAAT IS DEFECT

Als uw wasmachine één of meer van de onderstaande problemen heeft, dan is er vaak een storing in de printplaat.

  • de wasmachine reageert niet meer, doet niets meer of valt uit,
  • de wasmachine gaat niet meer aan,
  • de wasmachine maakt z’n programma niet af,
  • de wasmachine geeft ongewone piepjes bij het opstarten,
  • de wasmachine geeft bijvoorbeeld foutmelding EH0, EHE, EHO of E50.

Heeft u één of meerdere van de bovenstaande problemen?
Ga dan naar bekende problemen met wasmachine printplaten en voor meer informatie over de reparatie mogelijkheden.

Wilt u de printplaat laten maken? Ga dan naar printplaat reparatie aanmelden.

DE WASMACHINE REAGEERT NIET MEER, DOET NIETS MEER

De wasmachine reageert of werkt niet meer, start niet meer of doet niets meer.
Is de wasmachine stuk?
Controleer eerst de volgende basale punten:

  • Spanning
    Controleer of de stekker in het stopcontact zit. En controleer of er spanning op het stopcontact staat. Bijvoorbeeld door er even een ander apparaat op aan te sluiten. Misschien is er kortsluiting geweest.
  • Sluiting
    Controleer of de deur goed dicht zit. Als de deur niet goed is gesloten, gaat de wasmachine niet aan. Is de deur wel goed gesloten en gaat de machine nog steeds niet aan? Dan is wellicht de deur of deurvergrendeling defect.
  • Watertoevoer
    Controleer of de kraan van de watertoevoer open staat. Soms zitten de magneetventielen vast door kalkaanslag of zijn ze doorgebrand. Electronisch Als de programmaschakelaar defect is, kan het gekozen programma niet worden gestart en zal de machine niets meer doen. Mogelijk is de printplaat van de wasmachine kapot en moet deze worden vervangen of gerepareerd.
  • Motor
    Zit het probleem in de motor van de wasmachine? Schakel dan een wasmachine monteur in.

DE WASMACHINE MAAKT LAWAAI/VREEMDE GELUIDEN

  • Als de was niet goed in de trommel verdeeld is, kan de machine uit balans raken en ongewoon lawaai maken. Zet in zo’n geval de machine uit, verdeel de was opnieuw en start het programma. Als er te weinig wasgoed in de trommel zit, kan de wasmachine tijdens het centrifugeren uit balans raken.
  • Hoort u een ratelend geluid? Dan kan er een munt of ander klein voorwerp tussen de trommel en de kuip zitten. Dit kan de trommel beschadigen.
  • Hoort u een knarsend of piepend geluid tijdens het wassen? Dan is de aandrijfriem vaak slecht afgesteld.
  • Hoort u een luide, hoge toon? Dan kan het zijn dat er een probleem in de motor of pomp zit. Maakt de machine het geluid alleen voor en na het draaien? Dan is er een probleem met de ophanging van de wastrommel.

WATER WORDT NIET AFGEPOMPT

Een veelvoorkomend probleem is water dat niet of slecht wordt afgevoerd en in de wasmachine blijft staan.

  • Afvoerslang
    Als de wasmachine wel draait maar het water niet afvoert, kan de afvoerslang geknikt of verstopt zijn.
  • Filter
    Is de filter verstopt? U kunt het filter gemakkelijk reinigen. Zie hiervoor de gebruiksaanwijzing.
  • Afvoerpomp
    Er kan iets vastzitten in de afvoerpomp waardoor het water niet wordt weggepompt. Kijk in de gebruiksaanwijzing van de wasmachine of u dit kunt oplossen. Als de pomp defect is, hoort u de motor wel, maar draait de trommel niet of wordt het water niet weggepompt. De pomp moet dan worden vervangen.

LEKKAGE

  • Toevoerslang
    Lekt de wasmachine als deze wordt gevuld, dan is er waarschijnlijk een probleem met de toevoerslang. Check of deze goed is aangesloten, niet beschadigd of geknikt is en of de rubberen ring intact is. Ook kan het probleem in het waterinlaatventiel zitten.
  • Afvoerslang
    Lekt er water tijdens het pompen en centrifugeren? Dan zit het probleem mogelijk in de afvoerslang. Check of deze goed is aangesloten, niet beschadigd of geknikt is en of de rubberen ring intact is.
  • Deur
    Lekt er water bij de deur, check dan of de sluitringen nog intact zijn. Als deze zijn beschadigd, moeten ze worden vervangen. Het kan ook zijn dat er teveel wasmiddel is gedoseerd. De boel gaat dan zo erg schuimen dat het door de deur kan komen.
  • Kuip of pomp
    Als de afvoerslang niet het probleem is, maar de machine water lekt tijdens het pompen en centrifugeren, dan kan er een beschadiging in de kuip zitten. Een andere mogelijkheid is dat de pomp kapot is.

ZELF REPAREREN OF WASMACHINE LATEN MAKEN DOOR MONTEUR?

Als u de oorzaak van de storing heeft gevonden, beoordeel dan of u de wasmachine zelf kunt repareren of dat het beter is om een wasmachinemonteur in te schakelen cq. de wasmachine te laten repareren. Voor meer informatie en hulp bij het vinden van een wasmachine monteur (witgoedmonteur) kunt u bijvoorbeeld terecht bij TrustPilot.

STORING NIET GEVONDEN?

Heeft u de oorzaak van de storing niet kunnen vinden?
Kijk dan voor meer informatie op:

AEG wasmachine reparatie/monteur/storing
Bosch wasmachine reparatie/monteur/storing
Siemens wasmachine reparatie/monteur/storing
Electrolux wasmachine reparatie/monteur/storing
Whirlpool wasmachine reparatie/monteur/storing
Zanussi wasmachine reparatie/monteur/storing

IS DE WASMACHINE STUK EN KUNT U HET NIET ZELF REPAREREN?

Kijk dan op de website van de fabrikant of neem contact op met uw leverancier.

Privacy Preferences
×

Hallo!

Klik hieronder om direct via WhatsApp te chatten of stuur een email naar info@deprintplaatmonteur.nl

Hi!

Please click below to chat with us on Whatsapp or send an email to info@deprintplaatmonteur.nl

× Stuur WhatsApp bericht